9 tipů, jak se o svátcích nezbláznit

Vánoce jsou náročné období. Ať už vás stresují rodinné sešlosti, nadbytečné výdaje nebo se zkrátka jen ze všeho cítíte psychicky vyčerpaní, věřte, že nejste sami. Dobrou zprávou však je, že se to dá zvládnout. Nalijte si šálek horkého čaje, pusťte si oblíbenou hudbu a podívejte se v našem novém článku na to, jak přežít svátky v klidu a pohodě.

1. Starejte se o své já

Jste svým největším kritikem? Nebojte, většina z nás je. Klademe na sebe vysoké nároky, které často nemůžeme splnit. Úzkosti nám napovídají, že toho neděláme dost, že věci děláme špatně. Nenechte se rozhodit. Zhluboka se nadechněte, uvolněte ramena a přestaňte být na sebe tvrdí. Zasloužíte si stejně trpělivosti a laskavosti vůči sobě jako byste dali kterémukoliv příteli nebo milované osobě.

2. Protáhněte své tělo

Cítit se fit je jedním z nejdůležitějších faktorů ovlivňujících naši psychickou pohodu. Přínosy cvičení jsou nesčetné: od zlepšování kognitivních funkcí, přes uvolňování endorfinů, zmírňování pocitu stresu a únavy až po snižování hladiny kortizolu, který produkujeme ve zvýšené míře, když jsme úzkostliví.

Pokud je váš sváteční program nabitý a nevměstnáte do něj celých 45 minut na kardio cvičení, i 10 minut chůze venku vám pomůže přijít na jiné myšlenky a ulevit od stresu. Sluneční záření (pokud na nějaké narazíte) stimuluje produkci vitaminu D v těle, který pomáhá regulovat naši náladu a udržovat náš cirkadiánní rytmus v rovnováze. Cvičení zároveň posiluje sebevědomí a dodává pocit úspěchu, který si každý zasloužíme.

3. Procvičte si mozek 

Stejně tak jako naše tělo profituje ze cvičení, i mozek potřebuje vlastní cílený trénink, aby fungoval, jak nejlépe umí. Učení se nového jazyka, umělecké techniky nebo hry na hudební nástroj vyžaduje, aby naše mysl byla plně koncentrovaná, protože pracuje s novými oblastmi mozku. Namáhání mozku na neznámé úkoly přitom nedává prostor proudění negativních myšlenek a zvyšuje pocit sebejistoty, který může pomoci při zvládání mentálně náročných situací. 

4. Dobře jezte

Zdravé stravování není důležité pouze pro udržení těla v té nejlepší kondici, ale také pro chemii našeho mozku. Optimálně nastavený stravovací režim je naším nejlepším spojencem v boji proti nadměrnému stresu a psychickému vyčerpání. Pro zdraví mozku jsou zvláště prospěšné vlašské ořechy, ryby, vejce, dýňová semínka, kurkuma, listová zelenina nebo třeba hořká čokoláda. Nejíst před spaním je základem a odolat v průběhu Vánoc bramborovému salátu a cukroví by si měl dát za cíl každý z nás. 

5. Dodržujte režim

Prázdniny a volné dny nabízejí otevřenou náruč k povolení zaběhnutých režimů. Udržování rutin a denního rozvrhu však předchází vysoké úrovni stresu, který pramení z vědomí, co vše musíte udělat a co přijde dál. Zachováte-li si svůj rytmus, vyhnete se negativním myšlenkám o tom, jak byste měli správně a efektivně o Vánocích trávit čas a zbyde vám dostatek na odpočinek i na vaše blízké.

6. Meditujte

Ať už se rozhodnete meditovat před spaním, nebo si čas na duševní relaxaci najdete hned po probuzení, pravidelný meditační režim odstraňuje nejen úzkosti, ale je také vynikající praxí, jak se kdykoliv v průběhu dne uklidnit. Přestože meditace může být ze začátku pro mnoho z nás náročná, nebojte se. Zbavit se rušivých myšlenek vám pomůže například tato jednoduchá technika: Lehněte si, nebo se pohodlně usaďte, zavřete oči, položte si ruku na břicho a zhluboka a klidně dýchejte. Soustřeďte se jen na svůj dech a vnímejte pomocí ruky na břiše jak se s nádechem zvedá a zase klesá. I pouze několik málo minut této jednoduché meditace vám může pomoci se cítit lépe.  

7. Buďte přítomní

Co to znamená? Zkrátka se soustřeďte na aktuální okamžik, prostředí, ve kterém se nacházíte a na lidi, kteří vás obklopují. Zapomeňte na chvíli na vtíravé myšlenky, které mohou způsobovat úzkost – finanční situace, mezilidské vztahy, pracovní povinnosti, zdravotní stav a jiné. Jedním ze způsobů posilujících schopnost všímavosti je již výše zmíněná meditace. Stejně tak ale funguje například pouhé posezení v parku a naslouchání okolnímu světu, čtení knih, hraní společenských her a řada dalších individuálních i společenských aktivit, které nedávají prostor dotěrným myšlenkám.

8. Zkuste se trochu omezit

Nejlepší cestou, jak řešit problémy, je jím čelit, ačkoliv to může být bolestivé. Svoji úzkost však můžete zmírnit několika na první pohled banálními kroky. I my si rádi každé ráno dopřejeme šálek kávy na rozproudění a nastartování, a naopak po práci hektický den spláchneme sklenkou vína nebo koktejlem. Káva i alkohol ale mohou významně přispívat k úzkostlivým stavům, a proto bychom jejich konzumaci měli omezovat. To samé platí také pro některé potraviny - obzvlášť při svátcích doporučujeme se pokud možno vyhnout bílé mouce, cukru či průmyslově zpracovaným jídlům.

9. Dejte myšlenkám volnost (na chvilku)

Neříkejte to nahlas, ale občas je dobré se strachovat. Nastavte si 15 až 30 minut na časovači, kdy se můžete zabývat pouze tím, co vás trápí. Pokuste se přijít na řešení či způsoby, které vaši situaci mohou zlepšit. Alespoň na chvíli.

A poslední rada na závěr. Nedovolte svým úzkostem, aby se staly další věcí, která vás stresuje. Vyzkoušejte některé z našich tipů a napište nám, jak krotíte své myšlenky při svátcích vy a užijte si Vánoce ve zdraví, pohodě a dobré náladě. 

Zpět do obchodu