Chodíte v noci často na záchod? Můžete trpět nykturií

Může se to zdát jako drobnost a přirozená věc, ale ve skutečnosti časté noční vstávání na toaletu výrazně narušuje náš spánek či dokonce poukazuje na možnou spánkovou poruchu. Studie ukazují, že lidé s nykturií (2 a více cest na toaletu za noc) mají sníženou kvalitu spánku, vyšší mortalitu, jsou méně produktivní a v pokročilém věku častěji čelí rizikovým pádům.

Nelze samozřejmě říci, zda je nykturie příčinou, nebo společným důsledkem jiných poruch, protože souvisí s mnoha různými aspekty zdraví. Jedná se ale o bezesporu varovný signál, který dokážeme velmi dobře vnímat, a který nás může dovést k účinnému řešení. Nenechte se tak uchlácholit, že se jedná o běžnou a neřešitelnou součást stárnutí. Existuje řada drobných změn v našem životním stylu, které mohou tento problém výrazně zlepšit.

Nechceme příliš zabíhat do lékařské praxe, to raději přenecháme doktorům. Místo toho vám navrhneme, co můžete sami upravit. Pokud to nepomůže a nykturie vám bude nadále ničit spánek, určitě se na lékaře obraťte.

Doporučení: K přesné diagnostice příčiny a tedy i stanovení léčby slouží tzv. vyprazdňovací deník, do kterého 3 dny zapisujete, kdy a kolik moči jste vyloučili. Pokud lékař nepoužije tuto metodu a z fleku nasadí léčbu, doporučujeme zkusit někoho jiného. Existuje totiž více druhů nykturie a každá má zcela jinou léčbu. 

Příčin problému nočních cest na toaletu je celé řada. My se zaměříme na dvě základní kategorie:

1. Něco je špatně s regulací množství vody v těle, a to vás vzbudí.

2. Váš spánek není dostatečně kvalitní a cítíte tak potřebu, která by normálně byla hlubokým spánkem potlačena.

Nejste-li extrémní případ a s nykturií již nějakou dobu žijete, vyzkoušejte pár drobných změn ještě předtím, než namíříte k lékaři. Jestliže se během tří měsíců nedostaví zlepšení, lékařskou pomoc raději vyhledejte.

 Co konkrétně můžete zkusit sami:

  • pít většinu všech tekutin (2/3) v první polovině dne,
  • v odpoledních a večerních hodinách eliminovat kofein a alkohol,
  • snížit příjem soli (zejména večer),
  • unavit se přes den fyzickou aktivitou,
  • být přes den (hlavně ráno) venku na světle,
  • snížit míru vystavení stresu před spaním,
  • vyhnout se modrému světlu z displejů a led světel,
  • chodit spát a vstávat ve stejný čas,
  • vyloučit případně řešit spánkovou apnoe,
  • eliminovat veškerý cukr.

 

Někteří z nás mohou vypít půl litru vody před spaním, usnout a celou noc spát jako zabití. Pravděpodobně nemají moc citlivý močový měchýř, nebo produkují moč pomaleji či méně, především ale mají velmi kvalitní spánekSpánková hygiena je mocná zbraň. Někdy pomohou i malé změny jako vyhýbání se večernímu stresu a světlu. Někdy je však potřeba dlouhodobě pracovat na tělesné hmotnosti, učit se dýchat nosem a nechrápat, chodit spát včas a dělat 10.000 kroků denně, abyste místo dvakrát, chodili v noci na záchod jen jednou. Každopádně i tak to stojí za to. Lidé s lepším spánkem žijí déle, jsou šťastnější a mají více energie.

Zpět do obchodu