Habit tracking: Tajemství úspěchu je otázkou zvyku

Každý začátek roku s sebou přináší novou energii. Stanovujeme si předsevzetí, toužíme po změnách a jsme ochotni na sobě pracovat. Spousta z nás však není schopna své novoroční výzvy překonat. Společně s ideály si totiž neutváříme návyky, které by naše chování změnily a pomohly nám  dosáhnout vytyčených cílů. Začít s novou rutinou přitom není těžké. Proces však vyžaduje pečlivost, disciplínu a dodržování pravidel po dobu nejméně 60 dnů.

Připravili jsme pro vás seznam 10 návyků, které by si měl osvojit každý, kdo si chce plnit své sny. 

1. Work smarter, not harder

Začněte si všímat, kdy jste nejproduktivnější. Stíháte po ránu více věcí než v průběhu dne? Chytáte po večeři druhý dech? Určete si časy, kdy odvádíte největší výkon a každý den si v tomto časovém rámci vyhraďte hodinu až dvě na práci či studium. Stejně tak důležité jsou přestávky. Zvolte si úkol a nastavte si na jeho vypracování konkrétní časový limit. Během této doby se věnujte pouze danému úkolu. Poté si dejte pauzu a interval opakujte. 

Tip: Jak na efektivní práci z domova se dozvíte v našem článku Home Office.

2. Važte si sami sebe

Věříme, že každý člověk je nečím jedinečný. Važte si svých kvalit a snažte se je využívat každý den. Nejste si sami sebou jisti? Zamyslete se nad tím, kolikrát vám někdo řekl, že jste v něčem dobří. Lidé často komentují výsledek práce, nikoliv způsob, jakým ho bylo dosaženo. Najděte si proto pojmenování pro způsob vašeho myšlení, ve kterém jste nejlepší. Nejen, že připomenete sami sobě v čem vynikáte, ale zároveň také můžete obohatit ostatní. Jak na to? Začněte si všímat okamžiků, kdy se vám daří. Pokaždé si tento moment zapište, postupně z něj vycházejte jako ze vzoru a pak ho proměňte v rutinní záležitost.

3. Průběžně se vzdělávejte

Úspěšní lidé se nikdy nespokojí se svým současným stavem. Mají potřebu se stále zdokonalovat, učí se, hledají způsoby, jak růst. Nekonečné množství informací na dosah ruky nám v současné době umožňuje vzdělávat se každý den. Promyslete si, v čem se chcete zlepšit anebo o čem byste se chtěli více. Najděte si knihy, videa či kurzy, které vaše znalosti posunou na vyšší úroveň. Nejtěžším úkolem je vydržet. Jděte na to postupně a každý měsíc se zaměřte na jednu věc. Pokud ji dokončíte, odměňte se.

4. Hledejte štěstí ve své práci

Všichni se občas cítíme nespokojení a nešťastní ve své práci. Nenechte se však pocitem, že něco nefunguje paralyzovat. Hledejte příčiny a řešení. Začněte s metodou cvičení, které vám pomůže měřit aspekty vašeho profesního života. Tedy například to, jak často se vám daří a kdy se cítíte, že děláte práci, která dává smysl. Po měsíci zapisování byste měli být schopni identifikovat, co ve vaší práci funguje a co naopak ne. Získáte data, která vám pomohou být proaktivnější - ať už budete trávit méně času nad úkoly, které vás nenaplňují či si ve své práci najdete zcela novou roli.

5. Mějte zdravé sebevědomí

Existuje spousta mylných představ o svědomí. Mnoho lidí si myslí, že se s ním buď narodíte anebo ho zkrátka nemáte. To samozřejmě není pravda. Sebevědomí je dovednost a lidé, kteří ho mají zdravé množství, na jeho dosažení pravděpodobně dlouho a pilně pracovali. Zaměřte se na negativní signály, které sami sobě vysíláte. Srovnáváte se s ostatními? Všímejte si, jak reagujete na své vlastní počínání a buďte k sobě pozitivnější. Každý dělá chyby a každý má schopnosti, které ho učí a posouvají vpřed.

6. Nenechte se odradit selháním

Chybami se člověk učí. Zeptáte-li se kteréhokoliv úspěšného člověka, každý bude mít dlouhý seznam svých neúspěchů. Tato klopýtnutí by nás však neměla odradit; spíše naopak. Stejně tak jako doporučujeme měřit své úspěchy, je potřeba sledovat také selhání a jak k ním došlo. Pokud se něco nedaří podle vašich představ, zapište si to. Později se k situaci vraťte a zamyslete se nad tím, jak jinak byste ji mohli řešit.

7. Žádejte o zpětnou vazbu

Nebojme se zpětné vazby, ať už od našich kolegů, nadřízených či dokonce podřízených. Můžeme z ní jen profitovat. Dejte si dohromady seznamu 10 lidí, se kterými úzce spolupracujete, které dobře znáte nebo kterým plně důvěřujete. Stejně tak si připravte 3 otázky, které jsou pro vás z hlediska zpětné vazby důležité. Proces opakujte každé tři měsíce s novými dotazy a povzbuďte své kolegy, aby dělali totéž.

8. Užívejte si svoji práci ne jen její výsledky

Naše společnost má tendenci soustředit se na úspěchy. Povýšení, zvýšení platu, získání nového klienta či zákazníka. Mnohem důležitější a zdravější je ale těšit se ze samotné práce, nikoliv z vítězství. Pravidelně bychom si měli pokládat otázku, zda nás naše práce baví stejně tak jako dosahování cílů, které jsme si stanovili. Pakliže ve vašich odpovědích převažuje ano, jste na správné cestě. Pokud se na ní však ještě nenacházíte, snažte se pochopit, proč jste poháněni vidinou úspěchu a jak by bylo ve vašem případě možné získat z práce větší prožitek. 

9. Vytvořte si svá vlastní pravidla

Buďte tím, kým jste bez ohledu na to, jak se lišíte od ostatních a společnosti. Když potřebujete udělat zásadní rozhodnutí, sepište si všechny klady a zápory. Několikrát dokola si je projděte a odhalte původ každé z myšlenek. Vycházejí z vaší vlastní hlavy anebo z názorů vašich rodičů, blízkých, kolegů či celé společnosti? Pokud je druhá odpověď správně, pokuste se tyto myšlenky vymazat. Při každém důležitém rozhodování věřte sami sobě a čiňte rozhodnutí, která jsou pro vás ta pravá. Brzy zjistíte, že žijete život pro sebe a ne pro ostatní.  

10. Myslete na své zdraví

A nakonec ze všeho především pamatuje, že úspěch není jen o práci, ale také o vaší osobě. Myslete na své zdraví a starejte se o něj. Začnete u spánkové hygieny, cvičte, vyzkoušejte meditaci. Podaří-li se vám upevnit si zdravé návyky, brzy zjistíte, že bez nich už nemůžete žít. 

Zpět do obchodu