Jak na zdravé stravování

Válčíte se zdravým stravováním? Bez přípravy nevyhrajete! Zkoušeli jste někdy jíst zdravěji? Snažili jste se zhubnout? Tyto pokusy má za sebou (nebo před sebou) téměř každý z nás. Ať už jste chtěli kvalitním stravováním dosáhnout čehokoliv, určitě jste narazili na jeden problém. Ocitli jste se v situaci, kdy máte hlad, ale zdravé jídlo zkrátka není na dosah. To je skutečně velký problém. Obzvlášť, pokud k tomu dochází opakovaně. Párkrát možná budete raději o hladu, ale dříve nebo později vaše vůle nebude dost pevná a vy se smíříte s tím, že holt sníte něco nezdravého. A pak, když už jste tu dietu porušili, začnete zase od pondělí... Připadá vám to povědomé? Nejste v tom sami. Takhle naše snahy končí opravdu často. Přitom by k tomu vůbec nemuselo dojít. 

Nyní si povíme něco o tom, jak funguje naše vůle a jak vyzrát na slabé chvilky. Budete-li schopni tyto situace předvídat, budete v dodržování stravy daleko úspěšnější. A věřte tomu, že trvalá změna ve stravě mívá obrovský dopad na mnoho dalších oblastí našeho života. 

Vůle

Pevná vůle není od přírody daná, neměnná vlastnost. Je to schopnost, kterou může disponovat každý z nás a její úroveň se mění v průběhu života i samotného dne. Pokud bychom měli jmenovat jednu jasně prokázanou souvislost, byla by jí rozhodně závislost síly vůle na zdravé hladině krevního cukru. Největší vůli odolat pokušením máme dopoledne, dokud nejsme unavení. Stresový hormon kortizol uvolňuje do krve cukr a my jsme připraveni konat, co je správné. V tomto režimu ovšem vydržíme nanejvýš pár hodin. Načerpání paliva v podobě oběda je pro znovunabytí vůle zásadní. Pokud to ale přeženeme s náloží cukru do krve, efekt je spíše opačný. Může se dostavit i typický syndrom poobědové únavy, kdy jste zralí tak akorát do hajan.

Během odpoledne se síla vůle na chvíli zlepší, ale směrem k večeru opět výrazně klesá. Může za to pokles hladiny kortizolu a únava po celém dni, kdy jste museli řešit různé situace a u toho se tak nějak ovládat. Vůli totiž můžete vyčerpat. Snažíte-li se celý den tolerovat chování někoho, koho nemůžete vystát nebo se musíte přes mluvení lidí soustředit, abyste neudělali ve spisu chybu, vaše šance odolat cheesecaku výrazně klesá. A může být hůř. Jste-li nevyspalí, nebo máte hlad (nebo obojí), odmítnout energeticky bohaté nezdravé jídlo je téměř hrdinský čin. Schválně si teď představte si teď následující situaci: Měli jste špatnou noc a vstali jste na poslední chvíli. Spěchali jste do práce, abyste neměli malér a na snídani už nezbyl čas. V dopravě vás všichni zdržovali. Když už jste se prokousali dopolední kontrolou smluv, vyrazili jste s kolegy na oběd. V menu bylo zrovna vše smažené nebo se sladkou omáčkou, tak jste raději vyrazili do obchodu pro kvalitní šunku, knackebrot a trochu zeleniny. Odpoledne se v práci protáhne a vy se nestihnete stavit domů, než půjdete na oslavu, na kterou se vám nechce, ale ze společenských důvodů musíte přijít. Po tomto náročném dni, celí unavení a vyhladovělí, sedíte několik hodin před tácem chlebíčků, mini-řízečků a talířem zákusků. Jak myslíte, že by se vám dařilo? Zvládli byste se udržet? 

A teď si představte scénář, kdy jste ráno měli v autě proteinovou tyčinku, kapsičku s komplexním zdravým jídlem (velmi dobré zkušenosti máme s Pastee) nebo obyčejné knäckebrot, které hravě sníte za volantem. V kastlíku máte totiž pro tyto případy několik různých možností. Místo oběda s kolegy zamíříte do restaurace, která v daný den nabízí vyhovující menu, protože jste se v neděli podívali, kde a co dobrého je v týdnu k mání. Před odjezdem na nepříjemnou oslavu si dáte dvě hrsti makadamových ořechů, které máte v šuplíku jako svačinku a pro jistotu přidáte pár sušených rajčat. Kdybyste měli chuť spíš na sladké, najdete tam i vysokoprocentní hořkou čokoládu. Na oslavu tak přijdete najezení a uplynulý den vám nebude připadat tak strašný. Ani vaše potřeba se odměnit nebude tak velká. Šance, že už do rána vydržíte bez jídla se výrazně zvyšuje také s představou vaší oblíbené zdravé snídaně. Když uvidíte jak vám připravenost pomohla, možná si další den do práce uvaříte jídlo podle vašich představ. 

Na závěr bychom vám rádi předali desatero praktických rad, které vám dodržování zdravé diety usnadní. 

1. Naučte se připravovat si jídlo 

Je to jako připravit se na jednání, zkoušku nebo na rande. Pokud vám záleží na výsledku, uděláte to. Pokud ne, možná vám to párkrát projde. Ale sami dobře víte, že přijde chvíle, kdy selžete. Je to o zodpovědnosti vůči vám samotným. 

2. Spánek 

Kvalitní spánek pomáhá držet hladinu krevního cukru na uzdě. To má za následek lepší využití energetických zásob v těle, menší chutě na sladké a lepší vůli. 

3. Nejezte před spaním 

Kromě toho, že tím opět narušíte samotný spánek, je tu problém s využitím energie (krevního cukru), která nemá jak být spotřebována a může tak zvyšovat rezistenci na inzulín.

4. Méně sacharidů, více zdravých tuků 

Sacharidy v potravě celkově výrazně zvyšují potřebu ukládat krevní cukr do buněk. Pokud nejste sportovci s opravdu velmi vysokým výdejem, zdravé tuky mají pro váš organismus mnohem více výhod a krevní cukr téměř nezvedají. 

5. Ready to eat do auta i práce

Mějte na místech, kde trávíte nejvíce času, svačinky připravené ke konzumaci. Jsou to vaše zbraně, kterými bojujete za zdravé tělo.

6. Na oslavy najedení

Než vyrazíte někam, kde hrozí, že ujedete, pořádně se najezte. Po jídle bohatém na bílkoviny a tuky vás chlebíčky nejspíš nebudou moc zajímat.

7. Mapujte menu restaurací 

Chodíte-li na obědy, dívejte se na začátku týdne, kde najdete jídlo, které vás chuťově uspokojí a zároveň je po zdravotní stránce v pořádku. Konzumací právě takových jídel nejvíce posilujete svou chuť ve zdravém režimu pokračovat. 

8. Nehladovějte

Netrapte se hlady s vidinou úspěchu. Toto chování je prokazatelně předurčené k selhání. Hlad jen snižuje vaši vůli odolat pokušení, a to dlouhodobě nemáte šanci vydržet. Navíc si můžete přivodit i hormonální problémy, a to určitě nechcete. 

9. Cvičte ve volnějších dnech 

Máte-li na výběr, nesnažte se trénovat ve dnech, kdy toho máte hodně. Nepřidávejte si zbytečně další povinnosti, za jejichž nesplnění se budete psychicky lyčnovat. Raději si ušetřete sílu na přípravu jídla, ať další den proběhne tak, jak má. 

10. Berte magnesium 

Magnesium, neboli hořčík, je velmi důležitou živinou pro produkci energie a odolnost vůči stresu. Pomůže vám předejít únavě a ztrátě pevné vůle, zlepší váš spánek.

Zpět do obchodu