5 jednoduchých tipů, jak se co nejlépe učit

Všem je jasné, že nejlepší způsob, jak se připravit na zkoušku, je učit se průběžně. Dlouhodobě a pravidelně, než se biflovat pár dní před zkouškou. Je možné, že to momentálně z určitého důvodu nebude vaše strategie. Ano, pod tlakem je člověk často schopný podávat perfektní výkony. Pokud ale tlak a s ním spojený stres překračuje určitou mezi, výkon klesá. Vlivem nedostatečného spánku a náhlého přísunu kvanta informací dochází k vyčerpání, úniku pozornosti, zhoršení nálady a nakonec se člověk před samotnou zkouškou necítí dvakrát sebevědomě. A to k výkonu také nepřidá.

Pokud máte na blížící se zkoušku málo času, ale chcete jej využít co nejefektivněji, máme pro vás 5 tipů, které vám určitě pomohou.

 

1. Jakým způsobem se učit?


Co myslíte? Patříte mezi jedince, kteří mají lepší paměť vizuální, sluchovou anebo spíš hmatovou? Lidé s lepší vizuální pamětí se učí dobře z pouhého čtení studijních materiálů, lépe si pamatují obrázky a rozmístění textu na stránce. V učení jim může pomoci i například kreslení schémat. Na rozdíl od toho jedinci s dominantní sluchovou pamětí by měli ke studiu používat nahrávky z přednášek nebo si studijní materiály číst nahlas. Pokud u vás převládá hmatová paměť, je vhodné studovanou činnost zároveň vykonávat (Pokud to je možné). Nejlepší je v každém případě kombinovat všechny tři typy vjemů. Zcela určitě si pak danou látku zapamatujete rychleji a lépe.

Systematické učení je vhodné pro všechny. Nelze říct, že existuje jeden jediný systém nebo metoda, která je správná, a sedí všem. Každý jsme trochu jiný a tak nám bude vyhovovat i jiný způsob učení. Je však třeba se vyvarovat chaosu. Jednoduše v tom nemít bordel. Učit se chvíli jeden předmět, pak neplánovaně přeskočit na další a zase zpět moc dobře fungovat nebude. Snaha o zapamatování látky nazpaměť taky není vhodný postup (pokud nejde o cizojazyčná slova). Můžete pak při zkoušce ztratit nit, a protože látce nebudete dostatečně rozumět, šance na úspěch se výrazně sníží.

Skvělým způsobem učení je například cvičný test. Víte, jakým způsobem bude zkouška probíhat? Na test s uzavřenými otázkami by vám mohl stačit všeobecný přehled, při otevřených otázkách je pak dobré mít ucelenější obraz. Pokud vás naopak čeká zkouška ústní, vhodným způsobem učení je hra na učitele, kdy se studovanou látku snažíte vysvětlit někomu jinému. Bez toho aniž byste ji sami porozuměli, to půjde těžko.


2. Učte se v klidném prostředí


Volba prostředí je pro učení velmi důležitá. Už jen samotný fakt, že jste se někam šli učit, posiluje vaši vůli plnit účel návštěvy tohoto místa. Jak konkrétně si místo zvolit? Je to jednoduché. Musí pro vás být příjemné a musí mít co nejméně rušivých prvků. Rozhodně není dobré se učit v kavárně, kde hraje hudba a pracuje tam vaše kamarádka. Doma v obýváku u televize to taky často bývá nešťastná volba. Ještě když víte, co všechno na vás čeká lednici. Pokud se půjdete učit ven, nepodceňte faktory jako vítr, ostré slunce nebo naopak zimu. Také nechoďte na místa, kde je celkově rušno a moc věcí ke sledování.


3. Omezte rozptylující aktivity


Zvolili jste si pro sebe vhodné, klidné prostředí? Bezva. Teď ještě omezit rozptylující aktivity. Schovejte svůj chytrý telefon někam, kde na něj neuvidíte, abyste po něm lačně nešilhali v touze se podívat na Instagram nebo jiné sociální sítě. Místo sledování sociálních sítí, které by akorát tříštily vaši pozornost, můžete jít na krátkou procházku a nadýchat se čerstvého vzduchu. Čím více se budete hýbat, tím více se vám bude okysličovat a prokrvovat mozek. To pomůže jasnější mysli a schopnosti se soustředit. Procházky můžete střídat s krátkými meditacemi, které mohou s koncentraci také velmi pomoci.


4. Vhodná volba stravování


Může to, co před učením sníte ovlivnit, jak vám to “poleze do hlavy”? Rozhodně ano. Především to dokáže ovlivnit, jak dlouho se na učení dokážete soustředit a za jak dlouho to zabalíte.
Nejdůležitější je mít dostatek energie. Studie ukázaly, že lidé, kteří nemají v krvi dostatek glukózy, vzdávají psychicky náročné úkoly mnohem dřív. Nicméně dost záleží na tom v jaké formě a jakém množství ji přijmete. Tady už by se dalo odvodit, že trocha ovoce a oříšků bude fungovat lépe než hrnec špaget a velká Milka Oreo. Možná už máte tu zkušenost, že po velkém sacharidovém jídle se vám chce spíš spát, než cokoliv jiného. Bolesti břicha z přejedení vám k soustředění určitě nepomůžou, stejně tak jako hlad. Jezte střídmě a ideálně celistvé přírodní potraviny. Střídmě, ale pestře. Pestrá strava vám umožní přijmout dostatek vitamínů a minerálů, jejichž deficit se může negativně odrazit na vašem soustředění, náladě, ale i na kvalitě spánku.

 
 

5. Kvalitní spánek a odpočinek jako priorita

Jistě existuje mnoho způsobů jak odpočívat. Nejdůležitějším je však nepopiratelně spánek. Hluboký a kvalitní spánek je pro dobrou paměť a schopnost se učit klíčový. Nejdůležitější jsou šestá, sedmá a osmá hodina spánku, kdy dochází k ukládání informací do dlouhodobé paměti. Učit se celou noc a ráno jít na zkoušku s naspanými třemi hodinami spánku tedy není nejlepší možná strategie. Pokud se po učení nevyspíte, schopnost pamatovat si naučenou látku je o dost nižší. Dodržujte pravidla spánkové hygieny a snažte se o kvalitní spánek v noci. Nicméně se nemusíte bát, jít si po obědě mezi učením na 20 - 30 minut zdřímnout a dorovnat tak spánkový deficit, který přes noc mohl vzniknout. I když se vám nepodaří usnout a budete jen klidně odpočívat se zavřenýma očima, mozek si odpočine a dojde ke zlepšení kognitivních funkcí. Bude se vám jednoduše učit lépe. Více o spánku a jeho vlivu na výkon (mentální i fyzický) se dočtete v knize Cesta na vrchol od Jakuba Kaluse nebo v našem e-booku o spánku, který je volně ke stažení. 
 


Doufáme, že vás našich 5 tipů inspirovalo, že budete efektivnější v učení a nakonec dostanete hodnocení, které si zasloužíte :)

Zpět do obchodu