Modré světlo: kdy pomáhá a kdy škodí?

O modrém světle jste možná už něco slyšeli a nejspíš to nebylo nic obzvlášť pozitivního. Abychom mohli pochopit, jak nám pomáhá nebo škodí, musíme si vysvětlit pojem cirkadiánní rytmy

Jak jistě dobře víte, naše tělesné procesy se opakují v jistých časových periodách, které nazýváme biorytmy. Ty, které se opakují v periodě o délce cca 1 den pak nazýváme cirkadiánní rytmy. Patří mezi ně především cykly střídání bdělosti a spánku. Bylo zjištěno, že střídání aktivity a stejně tak důležitého odpočinku je řízeno orgánem zvaným suprachiasmatické jádro, které se nachází v mozku. Na oční sítnici pak máme buňky citlivé na světlo s krátkou vlnovou délkou (modrá a zelená složka světla). Když na ně toto světlo dopadá, suprachiasmatické jádro si myslí, že je den. Proto potlačuje produkci hormonu spánku (melatonin) a naopak stimuluje vylučování hormonů bdělosti (zejména kortizol). A to je právě důvod, proč bychom měli modré světlo ze sluníčka vyhledávat v dopoledních hodinách a večer se vyhýbat záření z mobilních telefonů, počítačů a jiných obrazovek. Měnící se množství a vlnová délka světla jsou nejdůležitější faktory pro synchronizaci našich cirkadiánních rytmů, tedy pro to, aby tělo produkovalo správné hormony pro spánek i aktivitu. Množství a vlnová délka světla významně ovlivňují:

- množství energie přes den
- pocity únavy
- schopnost soustředit se
- večerní usínání
- množství hlubokého spánku
- chuť k jídlu
- schopnost vstřebávat a využívat živiny

Jak konkrétně můžete synchronizaci cirkadiánních rytmů pomoci?

Snažte se během rána či dopoledne strávit 30-60 minut na jasném denním světle. Můžete si vypít svůj ranní čaj venku, nebo jít pěšky do práce. Pokud chodíte běhat, jděte ráno, když už je venku světlo. 

Pokud pracujete uvnitř budov, zařiďte si stůl u okna. Přes sklo není efekt světla takový, ale pokud u něj strávíte hodiny, může být dostačující. 

Večer přibližně 2-3 hodiny před spaním se nevystavujte modrému světlu. Buďte v přítmí, kupte si žárovky bez modré a zelené složky, používejte filtry světla na displejích a noste brýle blokující modré světlo. U brýlí je nutné zjistit, zda blokují 100% modré a zelené složky.

Tip: B.Side červené brýle filtrují vlnové délky pod 565 nm, které mají negativní vliv na náš cirkadiální systém a pomáhají tak zvyšovat kvalitu spánku.

Cirkadiánní rytmy jsou poměrně nová věc. Způsob, jakým současná společnost funguje, jejich existenci naprosto ignoruje, protože jsme o nich zkrátka nevěděli. Dnes už je ale ignorovat nemůžeme. A nebudeme. Výzkum a technologie jdou neustále dopředu a nejspíš se můžeme těšit na velmi zajímavé věci. Už teď máme červené brýle a filtry obrazovek. V našich obydlích zavádíme systémy, které ladí vlnovou délku světla podle toho, kolik je hodin. Za nedlouho budou tyto systémy schopny reagovat přímo na to, co se děje v našich tělech. 

Ať už ale vymyslíme jakkoliv důmyslné řešení synchronizace cirkadiánních rytmů, vždy se budeme jen snažit přiblížit dokonalosti vytvořené přírodou.



Zpět do obchodu