Spíte jen 5 nebo 6 hodin denně? Možná trpíte spánkovou deprivací.

Život je plný práce a povinností. Kdo chce vynikat, musí většinou obětovat trochu více času než ostatní, aby zvládl vše, co je potřeba. Ať už v práci, ve vztazích nebo třeba ve sportu. Přinejhorším budete dělat do noci a půjdete spát později. Nebo si na běhání přivstanete, protože po práci už není šance. Pokaždé, když máme málo času, ukrojíme trochu ze spánku. Na tom není nic divného a dělá to tak prakticky každý. Někdo se dokonce pyšní tím, že spí jen 5 nebo 6 hodin denně. A ty, kdo spí 8 hodin, považuje za lenochy. 

Už při 5 až 6 hodinách spánku se však mohou objevit známky dlouhodobé spánkové deprivace, které si se spaním pravděpodobně vůbec nespojujete. Proto jsme je pro vás sepsali. Pokud se tak v textu níže najdete, je na čase se nad svojí spánkovou hygienou vážně zamyslet.

1. Pořád vás honí mlsná (a na vašem pase to je už vidět)

Je těžké odolat dortíku ke kávě? Máte pocit, že trocha cukru by vám dodala energii nebo zvedla náladu? Cítíte se plnohodnotným jídlem neuspokojení a máte potřebu pořád něco zobat? A co váš spánek? Máte denně pravidelných 8 hodin? Existuje velmi dobře prokázaná spojitost větší chuti k jídlu a mlsání s nedostatečným množstvím spánku. Jednoduše řečeno: čím míň spíte, tím víc chcete jíst. A také nedokážete odolávat potravinám, které víte, že byste jíst neměli. Pokud se chcete zbavit chutí na sladké a neustálého svačení, choďte spát včas a uvidíte, že to přinese ovoce. 

2. Okolo půl desáté večer máte najednou spoustu energie

Ráno se probudíte nevyspalí a víte, že to není ono. Slíbíte si, že dnes půjdete spát brzy. Když se ale brzy dostaví, cítíte se poměrně svěží a tak si řeknete, že zase tak moc nevyspalí asi nejste. S klidem spánek znovu o pár hodin odložíte a scénář se opakuje. To, co vám připadá jako znamení, že je vše v pořádku, je ve skutečnosti snaha vašeho těla o změnu biorytmu. Dejte si na večerní příval energie pozor. Je to falešný signál, který vás lehko přiměje ve špatném vzorci pokračovat.

3. Prožíváte intenzivní pocity štěstí a neštěstí bez závažného důvodu

Ať už vám ranní káva způsobuje až zvláštní radost nebo se cítíte nešťastní a skleslí, aniž by se vám cokoliv špatného stalo, je jasné, že jsou vaše emoce trochu přehnané. A právě přehnaná emoční reaktivita je dalším příznakem spánkové deprivace. Jestli brečíte (smutkem i štěstím) nad maličkostmi, nejspíš se potřebujete dobře vyspat.

4. Jste z ničeho nic nemotorní

Saháte pro telefon a vypadne vám z ruky. Tak se pro něj ohnete. A když se chcete znovu narovnat, praštíte se do hlavy o stůl. To už není normální, říkáte si… Ne, není. Vědci nevědí přesně proč, ale všimli si, že méně vyspalí lidé mají mírně zhoršený postřeh i motorické funkce. Šance, že se někde praštíte nebo vám něco upadne, tak stoupá. Dokonce stoupá i šance dopravních nehod. Z testů vyšlo, že řidič, který prospí jen polovinu noci, je stejně nebezpečný jako řidič s 1 promile alkoholu v krvi.

5. Vaše pokožka nevypadá nejlíp

Nedostatek spánku zvyšuje stresovou zátěž. To znamená, že se vyplavuje více hormonu kortizolu. Ten v podstatě rozkládá proteiny, aby z nich získal pro tělo potřebnou energii. Jedním z proteinů, které kortizol rozkládá, je kolagen. Kolagen kůži zajišťuje pevnost a pružnost. Když se drobný rozklad kolagenu spojí s dehydratací, která je také známkou spánkové deprivace, kůže zkrátka vypadá starší. Pokožce na vzhledu nepřidá ani zvýšení systémového zánětu, které se snížením spánku opět souvisí. Může tak ztrácet zdravou barvu a místy lehce zarudnout.

6. Libido na bodu mrazu

Jakkoliv důležité to může připadat nám, pro lidské tělo je rozmnožování v rámci priorit až někde hodně hodně vzadu. Pokud mozek nedostane dostatek energie ze spánku, začíná šetřit. Nejdříve omezí plýtvání energií na kreativitu, zbytečný pohyb, sebekontrolu a hned poté na rozmnožování. Tělo tak nějak vycítí, že nejsme ve své kůži a rozhodne se, že není vhodná doba přivádět na svět potomky. Mužům klesá testosteron, proto se se jim nechce a pro ženy takoví muži nejsou přitažliví.

7. Kam zmizela kreativita?

Kreativita je pro naše tělo a přežití ještě daleko za sexuální touhou. Proto je vždy vyřazena z provozu jako první, když se cítíme být v krizi. Veškerá iniciativa a zájem rychle upadá. Díky aktivaci stresových center máme spíše tendenci se soustředit na ochranu energetických zásob a jejich doplňování. Naše hlava je namísto povznášejících myšlenek zaměstnaná obavami ze zvládnutí budoucnosti.

8. Nemůžete se zbavit rýmy

Tohle je proti intuici. Pokud jde tělu v prvé řadě o přežití, proč se rychle nevypořádá s nemocí? Lidská stresová reakce vznikla dávno před civilizací jako řešení přímého ohrožení života. Ať už bylo potřeba utéct před predátory, bojovat s nepřáteli nebo rychle obstarat potravu. Našim pravěkým částem mozku je jedno, zda budeme mít za 20 let cukrovku nebo zemřeme na rakovinu. Dokonce i jestli budeme žít za měsíc. Snaží se přežít do zítřka, maximálně do příští neděle. Tělo proto omezí výdej energie na léčbu virů, které jsou nepříjemné, aby nás ochránilo před nedostatkem, který nás může zabít. Netuší totiž, že už nám hladomor a umrznutí nehrozí.

Došli jste až sem a poznáváte se v textu? Při lehčí spánkové deprivaci jsou zmíněné projevy poměrně mírné. O to více jsou ale nebezpečné, protože si je nedokážeme spojit s žádným konkrétním problémem. A o to déle jsme schopni je tolerovat a fungovat s nimi. Někteří lidé žijí se spánkovou deprivací i desítky let, než jim dojde, že je potřeba se k vlastnímu tělu chovat jako k daru a vážit si ho. Ti šťastnější si to uvědomí dřív, než jim dá důvod k zamyšlení lékař. Tak ať se vám dobře spí! 



Zpět do obchodu